Een jonge vrouw met lichte sproeten op haar gezicht kijkt naar links, illustrerend hoe pigmentvlekken natuurlijk kunnen voorkomen en benadrukt in het artikel "Skincare SOS: wat te doen bij pigmentvlekken".

Educate

17-07-2024

Skincare SOS: wat te doen bij pigmentvlekken?

Educate

|

17-07-2024


Hoewel het op Instagram of TikTok zo lijkt, heeft niemand een perfecte huid. Spot je geen mee-eters of breakouts op je gezicht, dan zijn het wel pigmentvlekjes. Maar wat betekenen die donkere of lichte vlekjes op je gezicht? En nog belangrijker: how to deal with it? 

 

 

Wat zijn pigmentvlekken?

 

Pigmentvlekken zijn het gevolg van een onregelmatige verkleuring van de huid. Je spot ze voornamelijk op je gezicht, hals, decolleté en handen. Pigmentvlekken ontstaan door een overmatige productie van melanine. Melanine beschermt je huid tegen schadelijke UV-stralen. Wanneer je huid exposed wordt aan UV-stralen van de zon, wordt er veel melanine aangemaakt. Hierdoor kunnen vlekjes op je huid ontstaan, zoals sproetjes. De een heeft hier meer aanleg voor dan de ander. Just to be sure: als je niet weet wat UV-straling is, check onze eerste hulp bij UV-index!

 

Where do they come from?

We weten nu wat pigmentvlekken zijn, maar waar komen die vlekjes vandaan? Er kunnen meerdere factoren een rol spelen:

 

De zon: we vallen in herhaling, but… SPF is your bff, want zo voorkom of verminder je ongewenste pigmentvlekjes op je huid door de zon. Dit gebeurt niet alleen in de zomer, maar ook in de winter. Wat SPF precies inhoudt, waarom, hoe en wanneer je het aanbrengt; welke beschermingsfactor je nodig hebt: je leert het allemaal in deze blog!

Genes: ook spelen je genen een rol, hebben je vader of moeder veel pigmentvlekken of een face full of freckles, dan heb jij dat waarschijnlijk ook. 

Acne scars: je hebt vast wel eens een puistje uitgedrukt, waarna dat rode littekentje maar niet verdween. Yep, je huid is beschadigd. Je pigmentcellen zijn door die beschadiging in de war geraakt en hebben op die plek extra pigment aangemaakt. 

Hormones: bij hormonale schommelingen, die bijvoorbeeld optreden bij het gebruik van anticonceptiemiddelen of wanneer je zwanger bent, heb je meer kans op pigmentvlekjes.

Aging: last but not least, hoe ouder je wordt, hoe meer kans je op pigmentvlekken hebt. Melanine in je huid neemt dan af, de restjes die er nog wel zitten, hopen zich op in specifieke gebieden. 

 

 

How to treat 

 

Er zijn genoeg middeltjes op de markt die beloven je pigmentvlekken aan te pakken, maar helaas is het niet zo makkelijk. Dit is ook een gevalletje patience is key. Begin daarom met het voorkomen van pigmentvlekken, door – here we go again – SPF te smeren. Ook wanneer het niet zonnig is. Probeer daarnaast van plekjes, bultjes en mee-eters op je gezicht af te blijven. Zodra een open wondje ontstoken raakt door de bacteriën van je handen, is de kans op een littekentje veel groter. En daar kan je dus pigmentvlekken door krijgen. 

 

Wil je een skincare product gebruiken om die plekjes aan te pakken, let dan op ingrediënten als niacinamide en vitamine C. Deze twee skincare ingrediënten hebben de skill om je pigmentvlekjes als het ware op te lichten. Ook kan retinol of een exfoliant wonderen verrichten. Dit stimuleert namelijk de celvernieuwing in je huid, waardoor een egale, glowy skin wat sneller tevoorschijn komt. 

 

Need some help?

 

Don’t forget: gebruik deze skincare ingrediënten met mate. Retinol kan je bestie worden als het gaat om een glowing skin, maar dit vraagt om wat geduld. Introduceer je nieuwe skincare product langzaamaan in je routine om je skin te laten wennen. Need some help? We zijn slechts een DM van je verwijderd om al je skincare vragen te beantwoorden. 

Roos Hooijer

Beauty Redacteur

Heeft een kleine skincare addiction en een iets te vol badkamerkastje. Neemt graag een deep dive in de wereld van viral beautytrends (en vult vervolgens haar online winkelmandje). Oh, en wanneer ze niet aan het schrijven is over beauty, dan is ze waarschijnlijk haar 6-step skincare routine aan het doen.

Terug